Daniel Breaz: Îi solicit primarului să vină cât mai repede cu un SF la minister şi-l asigur că vom finanţa reabilitarea şcolii Carol I

Daniel Breaz: Îi solicit primarului să vină cât mai repede cu un SF la minister şi-l asigur că vom finanţa reabilitarea şcolii Carol I

Prezent sâmbătă la Călăraşi, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, a vizitat şi Şcoala Gimnazială Carol I, clădire de patrimoniu aflată într-o vizibilă stare de degradare. Conducerea acestei unităţi şcolare a semnalat faptul că imobilul se confruntă cu probleme cu privire la infiltraţiile ce au fost constatate la acoperiş.

“Am fost chiar şi în podul Şcolii Carol I. Unul dintre rolurile Ministerului Culturii este Acela de a proteja clădirile de patrimoniu care pot fi aduse la un nivel optim de funcţionare. Am văzut cu regret o clădire care se degradează şi nu se fac demersuri pentru a se intervenI. Ca să fiu foarte clar, Ministerul Culturii e cel care acordă consultanţă” a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul Culturii, Daniel Breaz care a continuat “Prin Ordonanţa 76, Ministerul Culturii poate să finanţeze proiecte depuse de autorităţile locale pentru restaurarea acestor clădiri. Avem bani inclusiv de la Institutul Naţional al Patrimoniului. Deci, practic ar fi două surse de finanţare de unde se pot atrage bani pentru a accesa fondurile necsare pentru ca această clădire să fie protejată.”

În opinia sa, vina pentru situaţia create aparţine autorităţilor locale care deţin în proprietate acest imobil. “Vina aparţine Primăriei Călăraşi care nu făcut niciun demers. Clădirea e deţinută de Primărie. Din păcate, legislaţia actuală nu permite statului să intervină pe o proprietate care nu-I aparţine”

Breaz a subliniat că dezinteresul manifestat de primarul Drăgulin este evident sugerându-i să elaboreze în perioada imediat următoare un Studiu de Fezabilitate pe care să-l depună la MCIN pentru obţinerea finanţării necesare reabilitării clădirii. “Eu aici văd dezinteres din partea primarului. Nu cred că Primăria Călăraşi nu ar fi putut să intervină până acum, măcar pentru realizarea SF-ului. Am văzut acoperişul degradat, cărămizi picate… Îi solicit primarului să vină în cel mai scurt timp cu un SF la Ministerul Culturii şi-l asigur că Guvernul României va finanţa reabilitarea acestei clădiri astfel încât să nu mai reprezinte un pericol pentru copii şi să redevină reprezentativă pentru Călăraşiu mulţi ani de-acum încolo.” a conchis ministrul Daniel Breaz.

scoalagimnazialacarolI

Iată şi punctul de vedere al Executivului Primăriei Călăraşi, postat vineri pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

“Primăria Municipiului Călărași a luat act de campania de dezinformare, la care a achiesat inclusiv directorul Gimnaziului Carol I, cu privire la neimplicarea instituției noastre în activitățile necesare pentru punerea în siguranță a corpului C1 al clădirii unității de învățământ (clădire de patrimoniu), urmare a unor infiltrații la acoperiș. De aceea, vă prezentăm firul evenimentelor din ultimele luni cu privire la acest subiect:

-la sfârșitul toamnei trecute, directorul unității școlare, prof. Rodica Pavel, se prezintă însoțit de un consilier local în audiență la conducerea primăriei, pentru a aduce în discuție probleme referitoare la infiltrații ce au fost constatate la acoperiș. Imediat, PMC a făcut o constatare, o antemăsurătoare a unor lucrări de punere în siguranță a construcției, și, pentru a fi astupate infiltrațiile, la rectificarea bugetară din luna decembrie, școlii i-a fost repartizată suma de 17.000 de lei; suma nu a fost cheltuită de către ordonatorul de credite, în speță directorul școlii

-în luna februarie, PMC, având în vedere desprinderea unor bucăți de tencuială, ia legătura cu un expert tehnic ce recomandă îngrădirea trotuarelor și interzicerea circulației în jurul școlii pe trotuare; același expert a recomandat obținerea unei autorizații de construire în regim de urgență, ea fiind emisă pe 26 februarie de către PMC

-tot instituția noastră ia legătura cu un specialist atestat de Ministerul Culturii și Cultelor pentru întocmirea unei documentații de intervenție de urgență, fiind prezentată și o ofertă de preț din partea specialistului

Având în vedere refuzul directorului școlii de a colabora, în proiectul de buget pe acest an, PMC a inclus linii bugetare pentru contractarea serviciilor de proiectare în vederea întocmirii documentației de urgență și contractarea lucrărilor de punere în siguranță. De asemenea, PMC a inclus ca linii bugetare și actualizarea documentației de restaurare și consolidare a clădirii și execuția lucrărilor. Pe 18 februarie, instituția noastră a transmis deja CNI solicitarea și documentația pentru includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau social a proiectului ”Reparații Școala Gimnazială Carol I-Corp C1”.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.